Potkrovlja

Potkrovlje je itekako potreban prostor koji može imati više različitih funkcija, često služi kao dodatni skladišni prostor za stvari koje se koriste sezonski, ali nerjetko se potkrovlja koriste i kao stambeni prostor. Potkrovlje je estetski najprivlačniji prostor, najbolja je izolacija od buke, a privatnost je zajamčena.

Potkrovlje je prostor iznad krova glavne etaže kuće ili zgrade. To može biti iskorišten kao dodatni prostor za stanovanje, rad, skladištenje ili druge svrhe. Potkrovlja se često koriste kao spavaće sobe, dnevni boravci ili radni prostori. Oni također mogu sadržavati kupaonice, kuhinje ili druge funkcionalne prostorije. Potkrovlja su često nedovršena i zahtijevaju dodatnu izgradnju i adaptaciju kako bi bila ugodna za korištenje. To može uključivati promjenu krovišta, instalaciju prozora ili izgradnju stepeništa za pristup potkrovlju.

Neiskorišteno potkrovlje može se primjenom sustava suhe gradnje relativno jeftino preurediti u kvalitetan stambeni ili radni prostor. Pritom je suha gradnja izuzetno pogodna, jer se s ugrađenim elementima u potkrovlje ne unosi dodatna vlaga pa je useljenje moguće čim se dovrši opremanje prostora.

Gipskartonske ploče malom masom smanjuju opterećenje krovne i stropne konstrukcije, što cijelu izvedbu čini znatno pristupačnijom. Uz oblaganje vidljivih kosih površina krovišta gipskartonskim pločama, standardni sustav se lako primjenjuje pri izvedbi pregradnih zidova, suhom žbukanju postojećih zabatnih zidova te brzoj ugradnji mokrog čvora i krovnih prozora. Sve površine su ravne i glatke pa je završna obrada izuzetno jednostavna. Ugradnjom vatrootpornih ploča mogu se zadovoljiti i protupožarni zahtjevi bez posebnih konstrukcijskih zahvata.