Dnevna soba

Obiteljske potrebe razlikuju se od obitelji do obitelji tako se i veličine i izgled dnevne sobe prilagođava obiteljskim potrebama i prostoru. Profesionalni arhitekti i dekorateri postavljaju pitanja kako bi što uspješnije planirali sobu za dnevni boravak. Zanima ih uzrast, spol, zanimanje, navike i hobi svakog člana obitelji te uzimaju u obzir hoće li se u dnevnom boravku objedovati, učiti, spavati, igrati, primati goste, raditi. Na osnovu tih činjenica predlažu raspored, pokućstvo i opremu.

Započnite takvu analizu bez ograničenja i predrasuda, ne razmišljajte samo o sebi uključite i ostale ukućane i nemojte se obazirati na pokućstvo koje već posjedujete i rasporedu koji trenutno koristite. Ispravite nedostatke, poboljšajte iskoristivost i fleksibilnost vaše dnevne sobe.

Dnevni boravak je najopterećenija prostorija u kući ili stanu. To je prostorija u kojoj ukućani vole uživati u miru i intimi obiteljskog doma; s druge strane, u njoj se primaju gosti, a domaćin se otvara prema vanjskom svijetu. Dnevni boravak je mjesto u kojem se ukućani odmaraju, štoviše skupljaju nove snage, to je prostorija koja najbolje odražava domaćinov ukus i njegovu ličnost (ili onaj dio ličnosti koji želi pokazati drugima).

Raspored pokućstva morao bi omogućiti nesmetan život u dnevnom boravku, bez obzira radi li se o zabavi, odmoru, pisanju, čitanju ili šivanju, objedovanju ili gledanju televizora. Veliku ulogu u tome ima i rasvjeta.

Mekoća (ili tvrdoća) sjedišta trebala bi odgovarati namjeni stolaca, trosjeda ili naslonjača. Što se toga tiče sjedišta se mogu podijeliti na radna i na ona koja su predviđena za odmor. Televizor bi morao biti propisno smješten u odnosu na svjetlosne izvore i gledaoce. Svjetiljka se ne smije nalaziti iza televizora, a ugašeni ekran ne smije odražavati zasljepljujuću svjetlost neke svjetiljke u blizini.

Dnevni boravak treba djelovati ugodno i nenametljivo u svakoj prilici radilo se o partiji karata ili o nestašnoj dječjoj igri. Potrebe i zahtjevi ukućana mogu se s vremenom promijeniti, no dnevni boravak mora i tada odgovarati svrsi. Ako u obitelji ima djece, u dnevnom boravku bi trebalo biti mnogo slobodne podne površine. Istovremeno, opasni i krhki predmeti ne smiju se ostavljati na dohvat ruke. Dnevni boravak treba opremiti novim sjedištima kad djeca odrastu. Premda će velik dio vremena provoditi u svojoj sobi, bit će vam drago kad vam se pridruže i u dnevnom boravku.

Raspored sjedišta u svakom slučaju mora biti prilagodljiv tako da se u prostoriji za dnevni boravak može udobno smjestiti više osoba. Pri tom se manje grupe ne smiju osjećati izgubljeno, a velike skučeno u prostoru. No, dobro je ako uspijete rasporediti sjedišta tako da se u sobi može nesmetano odvijati nekoliko razgovora u isti mah.

Tokom uporabe sobe za dnevni boravak neminovno ćete kupiti i neke predmete, kao što su slike, prostirači, knjige i pokućstvo, a sve to treba vješto rasporediti u prostoru. Upravo zbog novih predmeta treba od vremena do vremena temeljito promijeniti dotadašnji raspored namještaja u prostoriji.

radne sobe

Radne sobe

Radna soba uvijek je dobrodošla prostorija u svakom domu bez obzira čime se bavili i kako ju koristili. Tijekom pandemije…

Blagovaonice

Blagovaonica kao i što samo ime govori trebala bi biti prostorija u kojoj se blaguje tj. jede. Međutim rijetki su…
dnevna soba

Dnevna soba

Obiteljske potrebe razlikuju se od obitelji do obitelji tako se i veličine i izgled dnevne sobe prilagođava obiteljskim potrebama i…
spavaća soba

Spavaće sobe

Slikovito rečeno, spavaće sobe bi trebale biti odmarajuće, ugodne i opušteno intimne. Ako Vam se čini da znate što će…

Dječje sobe

Dječje sobe su posebni prostori u kojima se djeca osjećaju sigurno i ugodno. One su mjesto za igru, učenje i…
kupaonice

Kupaonice

U uređenju stana, kupaonica je tokom godina doživjela velike promjene. Čovječanstvo nije oduvijek vodilo toliko brige o higijeni kao danas,…
kuhinja

Kuhinja

Kuhinja je prostorija nastala iz naslijeđene tradicije ognjišta i okupljanja svih članova obitelji. Danas, uz više ili manje naslijeđenu tradiciju, kuhinje…