Dječje sobe

Dječje sobe su posebni prostori u kojima se djeca osjećaju sigurno i ugodno. One su mjesto za igru, učenje i odmor, te su stoga važne za razvoj djeteta. Dječje sobe trebaju biti uređene na način da odgovaraju interesima i potrebama djeteta, te da omogućavaju njegovo slobodno kretanje.

Već i samo prisustvo djece znači da Vaš dom i nije više samo vaš, već postaje i njihov. Djeca bi već od najmlađe dobi trebala učit poštovat i čuvati imovinu, a najlakše će to naučiti ukoliko imaju svoj prostor koji će cijeniti i paziti te uređivati po svojim zamislima i idejama, jer kako dijete raste tako se i njegove potrebe mijenjaju. Brzo će doći vrijeme kad će se igračke zamijeniti, hi fi tehnikom, televizorom, knjigom, računalom . . .

Kako dijete raste tako i njegove potrebe postaju sve veće, potrebno je više prostora, veći krevet i veći ormar.  Dobro bi bilo da prilikom uređenja dječje sobe uzmete sve te činjenice u obzir i ozbiljno razmislite o svojim planovima što se tiče obitelji i njenog brojnog stanja. To je dobar početak usprkos činjenici da se neki planovi katkad moraju i mogu izmijeniti.

Dakle kad govorimo o dječjim sobama važno je znati da Vam je potrebna soba po uzrastima tako da smo razvrstali dječje sobe u sobe za novorođenčad sobe za djecu od 3-10 godina sobe za igru i spavanje te sobe za djevojke i mladiće.

Vaše novorođenče trebat će malo prostora, a roditelji uglavnom vole male, tek rođene bebe imati pokraj sebe. Takvim bebama ne treba neko posebno prostrano mjesto, ali stvari koje su vam potrebne za bebu možete polako smještati u dječju sobu, na taj način vaše dijete već od samog početka ima svoju dječju sobu u kojoj stoje sve njihove stvari, kolica, košare, robica, igračke i sve ostalo što je potrebno za vaše mališane.

Ono na što bismo još skrenuli pozornost jesu podovi u dječjoj sobi odabir pravog poda za dječju sobu je nemoguća misija. Najviše se prljaju podovi u dječjim sobama. Bit će najbolje da se s tim unaprijed pomirite. Nemojte očekivati od djece da će biti pažljiva s pokućstvom u ranijoj dobi. Želite li da se vaše dijete osjeća ugodno i toplo jer većinu vremena provodi na podu naravno postavit će te tepih ili tepison, Znate koliko je to različitih mrlja od soka, kašica, keksa, i različitih slatkiša. . . Dakle trebalo bi razmislit o tome ako ništa drugo onda o boji poda kako bi se mrlje kojih će sigurno biti čim manje primjećivale. Ako postavite laminat bit će sve u redu dok vaše dijete hoda obuveno, ali djeca vole biti bosa i trčkarat po kući, a znamo koliko laminat može biti sklizak. Znamo koliko hladne mogu biti keramičke pločice i nikako ne bi djeca trebala biti na pločicama osim ako nemate podno grijanje. Uglavnom podna površina trebala bi biti glatka i lako periva jer će je djeca brzo uprljati. Tepisi nisu praktični jer se teško održavaju, a osim toga dijete lakše puže po glatkom podu. Na podu ne bi smjelo biti nikakvih zapreka o koje biste se mogli spotaknuti kad nosite dijete.

Namještaj za dječju sobu i vaše dijete, kolijevke za ljuljanje, ormarići za premotavanje, ogradice za igranje i visoki stolci za hranjenje djece moraju biti jaki, stabilni i čvrsti. Kada dijete poraste potrebno će im biti dosta vodoravnih ploha za crtanje, učenje i pisanje Prilikom planiranja dječjih sobica, roditelji uglavnom ne razmišljaju o rasvjeti sa svog stanovišta, zanemarujući pritom specifične potrebe svog djeteta. Djeci je potrebno dobro svjetlo na pravom mjestu. U protivnom će previše naprezat vid, a posljedice će se osjetiti kasnije. Rasvjeta u dječjoj sobi mora biti dovoljno snažna da osvijetli sve djelatnosti vezane za njegu djeteta. Neophodno je i prigušeno svjetlo za noćno hranjenje djece, budući da jaka svjetlost katkad smeta djeci.

Što se grijanja dječje sobe tiče u dječjim sobama treba održavati ujednačenu temperaturu, osobito ako je riječ o vrlo maloj djeci. Čak i ako imate centralno grijanje, dobro bi bilo dječju sobu opremiti dodatnim izvorom topline, jer je djeci katkad potrebno grijanje i kada se cijela kuća više ne zagrijava.

Košara ili sasvim mali dječji krevetić u kojem je vaše dijete spavalo ubrzo će se morati zamijeniti predlažemo da izaberete jedan od onih modela kreveta koji će se kasnije moći preurediti u pravi krevet, kad dijete odraste. Za mladu kralježnicu neophodni su dobri čvrsti ležajevi. Mali dječji krevetići ako se ne mogu produžiti su neophodan izdatak jer ih djeca brzo prerastu. Kada djeca malo stasaju velika će prednost biti ako dijete zavoli svoju sobu i smatra je dovoljno privlačnom da u njoj provodi dosta vremena.

Sam položaj dječje sobe u kući ili stanu bitno utječe na djetetov odnos prema njoj, ako ste već u mogućnosti da planirate raspored prostorija , imajte na umu da blizina roditeljske sobe djetetu pruža osjećaj sigurnosti.

Količina ogrebotina i crteža na zidovima teoretski se može smanjiti ličenjem prostorije, ali od takvog rješenja ne treba puno očekivati. Zidna ploča na koju djeca mogu objesiti svoje crteže vrlo je koristan predmet u dječjim sobama. Možda bi bilo dobro da razmislite o nekim drugim zidnim oblogama koje će se lakše održavati i biti dugotrajnije pogotovo dok su vaša djeca u dobi od 3 do 10 godina.

Djeca skupljaju stvari kao mali hrčci, a kako od vas očekuju da poštujete njihovu imovinu, morali biste im osigurat dovoljno mjesta za spremanje igračaka. Djeca školskog uzrasta obično preziru namještaj malih dimenzija. Takvi ormarići, ladice i police s vremenom postaju premali za dječju odjeću, knjige, igračke. Čak i za pohranu stvari male djece neophodni su veći ormari. Nastojte da ormari i police budu dostupni djeci. Izbjegavajte ručke koje djeca ne mogu dohvatiti, te vrata i ladice nespretne za rukovanje. Za odlaganje igračaka nabavite velike plastične kutije živih boja. U njih će djeca sama smještati igračke, pa će im pospremanje sobe biti igra.

U dječjoj sobi treba biti dovoljno prostora za igru i učenje, kao i za odlaganje igračaka i knjiga. Djeca trebaju imati svoje radno mjesto, na kojem će raditi domaće zadatke i učiti. Radno mjesto treba biti udobno, imati dovoljno svjetla i biti smješteno na mjestu gdje djeca neće biti ometena.

Starija djeca koja u svojoj sobi primaju i prijatelje, imaju već i vlastiti ukus, koji će vam se možda učiniti strašnim, ali ga svakako morate uzeti u obzir. Isto tako nemojte od svoje djece očekivati osjećaj za red i urednost. Zatvorite vrata i ne pospremajte stalno za njima i pokušajte shvatiti da je neuredna mladenačka soba mnogo normalnija pojava od savršeno uredne. Neurednost je samo prolazna faza koja će, uz pomoć dosta prostora za odlaganje stvari i slobodnih površina, s vremenom nestati.

U svakom slučaju dječja soba je mjesto gdje se djeca osjećaju kao kod kuće i gdje se razvijaju. Stoga je važno da se dječja soba uredi na način koji odgovara potrebama i interesima djeteta, te da bude sigurna i ugodna za njega.

radne sobe

Radne sobe

Radna soba uvijek je dobrodošla prostorija u svakom domu bez obzira čime se bavili i kako ju koristili. Tijekom pandemije…

Blagovaonice

Blagovaonica kao i što samo ime govori trebala bi biti prostorija u kojoj se blaguje tj. jede. Međutim rijetki su…
dnevna soba

Dnevna soba

Obiteljske potrebe razlikuju se od obitelji do obitelji tako se i veličine i izgled dnevne sobe prilagođava obiteljskim potrebama i…
spavaća soba

Spavaće sobe

Slikovito rečeno, spavaće sobe bi trebale biti odmarajuće, ugodne i opušteno intimne. Ako Vam se čini da znate što će…

Dječje sobe

Dječje sobe su posebni prostori u kojima se djeca osjećaju sigurno i ugodno. One su mjesto za igru, učenje i…
kupaonice

Kupaonice

U uređenju stana, kupaonica je tokom godina doživjela velike promjene. Čovječanstvo nije oduvijek vodilo toliko brige o higijeni kao danas,…
kuhinja

Kuhinja

Kuhinja je prostorija nastala iz naslijeđene tradicije ognjišta i okupljanja svih članova obitelji. Danas, uz više ili manje naslijeđenu tradiciju, kuhinje…