Kuće

Vlastita kuća san je svih, a oni koji su vlasnici iste nerijetko nisu svjesni koliko su sretni. Kuća velika ili mala, prizemnica, dvokatnica, sa ili bez podruma i potkrovlja naš je dom i mjesto kojem se uvijek vraćamo. Ne čudi činjenica da svatko želi urediti kuću na svoj način i prilagoditi ju svojim potrebama. Iz toga proizlazi ta sva raznolikost, boja, oblika, visina i dimenzija kuća. Kuće ako bismo ih išli kategorički razvrstavati svrstali bismo u nekoliko osnovnih stilova i načina izgradnje.

Izgradnja kuća ima bogatu povijest koja seže unatrag tisućama godina. U početku su kuće bile jednostavne konstrukcije od prirodnih materijala poput kamena, drveta, blata i trske, danas su to prostori koji ne samo da pružaju privatnost i mogućnost stanovanja, već odišu osobnošću, karakterom a pritom pružaju komfor i mogućnosti kakvih se ne bi posramile ni kraljevske palače. Danas, kuće se grade od raznovrsnih materijala, uključujući beton, čelik, drvo i staklo. Građevinske tehnologije napredovale su toliko da se mogu izgraditi kuće visokih razina udobnosti i luksuza.

Kuća ima mnogobrojne prednosti za život, prvenstveno tu je privatnost i prostor, koji su neusporedivi sa životom u stanu. Kuće su prilagodljivi objekti i uvijek se mogu prilagoditi i adaptirati potrebama vlasnika. Kuće imaju znatno višu izolaciju od buke, a poznato je i da vrijednost nekretnine, a kuće posebice s vremenom raste što ih čini i dugoročno isplativim ulaganjem.

Naravno kuće imaju i neke nedostatke u odnosu na život u stanu, kuće zahtjevaju redovito održavanje, sitne popravke i uređenje okoliša, što kuće čini nešto skupljima za svakodnevni život u odnosu na stan.

Kuće se mogu definirati po stilu arhitekture, po veličini i broju katova, prema materijalima od kojih su izrađene ili prema lokaciji. Najčešće se danas grade niske prizemnice i jednokatne kuće, dok je donedavno bilo poželjno graditi i trokatnice od toga se odustaje jer sve manje obitelji se zadržava u jednom kućanstvu te svatko teži vlastitoj nekretnini. U posljednje vrijeme sve više grade se moderne kuće dizajnirane u modernom i minimalističkom stilu, jednostavnih linija i oblika uz upotrebu modernih materijala kao što su staklo i aluminij.

Bez obzira gradite li ili kupujete kuću važno je da uzmete u obzir prvenstveno vaše individualne želje i potrebe, svakako razmislite o stilu i detaljima,, no pozabavite se i promišljanjem o lokaciji i infrastrukturi prije nego se odlučite.

Povezane kategorije:

Montažne kuće

Gradnja montažne kuće u posljednje se vrijeme sve više prakticira na našim prostorima. Brzina izgradnje, veliki odabir tipskih modela i još neke pogodnosti razlog su zašto sve više obitelji gradi montažnu kuću

Drvene kuće

Drvene kuće tradicionalni su način izgradnje prisutan već stoljećima, kombinacijom modernih tehnologija i mogućnosti drvene kuće u potpunosti mogu konkurirati klasičnim zidanim kućama.

Niskoenergetske kuće

Prema definiciji niskoenergetske kuće su one čiji je sustav termoizolacije koncipiran tako da ne troši više od 40 Kwh/m2. godišnje

Obiteljske kuće

Vrste obiteljskih kuća i načini gradnje obgiteljske kuće.

Gradnja kuće

Gradnja kuće dosta je dugotrajan proces, te zahtjeva planiranje, promišljanje i kompromis. Pokušat ćemo Vas informirati o osnovnim stvarima koje bi morali znati prilikom gradnje kuće.

Pametne kuće

Pametne kuće su domovi koji su opremljeni različitim tehnološkim uređajima i sistemima koji omogućavaju automatizaciju i udobnost za stanare.