Ograde

Ograde mogu biti izvedene od različitih materijala, najčešće je to kombinacija betona i nekog drugog materijala kao što je drvo, metal ili pvc. Jednostavne ograde postavljaju se pomoću betonskih ili metalnih stupova između kojih se postavlja žičana ograda ili neki od panela. Ovisno o tome želite li samo zaštitu svoje parcele ili želite da ograda ima i estetski dojam možete kombinirati različite materijale.

Gotovo oduvijek ljudi ograđuju svoje posjede, prije je to bilo iz razloga čuvanja stoke, obilježavanja posjeda, a danas su to više sigurnosni i estetski razlozi. Ovisno što želite ograditi i na koji način možete birati kovane, drvene, žive, industrijske, betonske, inox ograde ili pak kombinirati nekoliko različitih materijala ako ograđujete vaše dvorište. Ograde se isto tako mogu zatvarati i automatski uz pomoć daljinskog upravljanja i elektromotora.

Prilikom planiranja ograde savjetujemo da vodite računa o dugovječnosti materijala koje ćete koristiti za ogradu, pri čemu nastojte svesti stavku održavanja na minimum. Drvene ograde i neke metalne ograde bit će potrebno zaštititi protiv vremenskih utjecaja te održavati i bojati po potrebi, dok modernija rješenja od aluminija ili plastificirane ograde ne zahtijevaju toliko dodatno održavanje.