Četvrtak, 06 listopada, 2022

Niskoenergetske kuće

Prema definiciji niskoenergetske kuće su one čiji je sustav termoizolacije koncipiran tako da ne troši više od 40 Kwh/m2 godišnje.

Gradnja vlastite kuće velik je i važan korak u životu svakog pojedinca, ne samo zbog veličine, lokacije ili atraktivnosti nego i zbog načina gradnje, koji će uvjetovati troškove korištenja i održavanja. Prilikom gradnje kuće svakako razmislite o gradnji niskoenergetske kuće ili pasivne kuće

Ekološki učinci
Kod gradnje financijski je čimbenik često presudan, ali značenje mu treba gledati dugoročno, jer su trenutačna jeftinija rješenja u konačnici su često i najskuplja. Primjer je za to i odabir niskoenergetske kuće koja u startu košta nešto više, ali tijekom godina smanjenom potrošnjom energenata za hlađenje odnosno grijanje prostora investicija za niskoenergetsku kuću višestruko je isplativa.

Više je razloga koji upozoravaju na to kako je niskoenergetska kuća dobar izbor. Njena je gradnja mnogo brža od klasične, a materijali su ekološki prihvatljivi. Važno je istaknuti da čvrstoća, stabilnost i otpornost na potres ispunjavaju sve zakonske parametre.

Zidovi imaju odličnu zvučnu i toplinsku izolaciju kojom se postižu dobre toplinske karakteristike, što je vrlo bitno jer se gotovo 70 posto ukupne energije troši na zagrijavanje prostora. Dobra toplinska izolacija dat će optimalan omjer utrošene i ušteđene energije te će smanjiti štetna ispuštanja ugljikova dioksida u okoliš. Nije skupo ni održavanje koje jamči dugotrajnost objekta.

Kako bi se potrošnja energije maksimalno racionalizirala potrebno je pri projektiranju kuće paziti na što bolji raspored prostorija, orijentaciju kuće te položaj i veličinu staklenih stijena. Dnevni boravak i blagovaonicu, prostore u kojima se provodi najviše vremena, poželjno je otvoriti na južnu stranu kako bi se kroz staklene stijene stvarao staklenički učinak i dodatno prirodno zagrijavao prostor.

Različiti materijali
Osim toga, primjenom sustava za uporabu sunčeve energije, koji je iskorištava za zagrijavanje tople vode i stvaranje električne energije, ide se korak dalje prema pasivnoj kući u kojoj su uštede energije i učinci zaštite okoliša još veći.

Niskoenergetske kuće mogu biti drvene, u porobeton sustavima te zidane s pojačanom toplinskom izolacijom. Za sve savjete obratite se specijaliziranim tvrtkama koje će vam s timom svojih stručnjaka pomoći da uživate u vlastitoj niskoenergetskoj kući.