Klima uređaji

Klima uređaji nisu samo sredstvo za rashladiti prostor tijekom ljetnih vrućina, klima uređaji odavno imaju mogućnost i grijanja prostora a neki modeli opremljeni su i pročišćivačem zraka. Postoji nekoliko različitih sistema klimatizacijskih klima uređaja. Ovisno o vašim potrebama i o samoj veličini prostora koji mislite grijati / hladiti možete osim po snazi klima uređaji mogu se birati i po sistemu.

Klimatizacijski uređaji se mogu programirati da se automatski uključuju i isključuju, kao i da se postave na određenu temperaturu. Također, neki klimatizacijski uređaji imaju funkciju čišćenja zraka i mogu se povezati s aplikacijama za pametne telefone. Suvremeni klimatizacijski uređaj odlikuje:

– izuzetno tihi rad
– mala potrošnja energije
– ugrađeni elektrostatički filteri
– filter s aktivnim ugljenom
– primjena ekološkog freona (neotrovan i nezapaljiv)

Koji klima uređaj odabrati ?

Običnom kupcu u velikoj ponudi klima uređaja vrlo je teško izabrati klima uređaj koji će mu odgovarati za njegove potrebe. Zbog toga ćemo pokušati malo olakšati vam izbor klima uređaja te vas ukratko informirati o klima uređajima.

1. Niska klasa klima uređaja

U tu grupu možemo svrstati klime raznih egzotičnih i nepoznatih  imena. Možemo ih kupiti za male novce po raznim trgovačkim centrima ili od trgovaca koji su nanjušili biznis s klimama te uvezli nekoliko kontejnera koje će rasprodati i poslije da će se teško naći ikakav rezervni dio za njih. Za njih se može reći da donekle solidno hlade ali slabo ili nikako griju i u pravilu ne traju dugo. Bučne su i troše više struje (mali EER i COP) od klima iz više klase. Za bilo koji veći kvar (kompresor ili elektronika ne isplati ih se popravljati. Ove klime možemo preporučiti samo za nezahtjevne kupce kojima je bitno samo kakvo takvo hlađenje, a grijanje imaju riješeno na drugi način. Koštaju od 1 500,00 do 2 500,00 kn.

2. Srednja klasa klima uređaja

U ovu grupu možemo svrstati klime relativno poznatijih imena koja se kod nas prodaju već par godina i za koje se zna kako se ponašaju i nakon par godina eksploatacije. Iza njih je obično ozbiljan uvoznik koji ima i osigurane rezervne dijelove koji nisu pretjerano skupi. To su klime za kupce srednjih financijskih mogućnosti. Ove klime dobro  hlade i prilično dobro griju do 0 C. Nisu pretjerano bučne. U Dalmaciji uz neko dodatno grijanje (za par hladnijih dana) mogu pokriti cijelu zimu s grijanjem.  Koštaju od 3 000,00 do 5000,00 kn.

3. Visoka klasa klima uređaja

U ovu grupu spadaju isključivokvalitetne klime (bez obzira u kojoj državi bile proizvedene). Rade odlično dugi niz godina. U tom razdoblju  će vam vratiti razliku uloženog između ove klase i srednje i niske zbog velike razlike između uložene i predane energije (visoki EER i COP). Izuzetno su tihe i grijanjem bez problema mogu pokriti cijelu godinu, pogotovo njihovi inverteri koji su tehnologija za sebe. Kupnjom ovakvih klima uređaja štedite električnu energiju, čuvate okoliš (skoro sve klime rade sa ekološkim plinom R 410a i R407 c) i imate minimalne kvarove. Koštaju od 5 000,00 do 15 000 kn.

Koji klima uređaj kupiti ?

Prvenstveno to ovisi o potrebama i namjenama prostora. Ovim člankom želimo Vam prezentirati koji sve faktori utječu na odabir klime i zbog čega je mudro prepustiti izbor klima uređaja stručnjacima.