Montažne kuće

Vlastita kuća kao dom danas je čarobna riječ za tisuće obitelji, o svoja četiri vlastita zida maštaju svi i stari i mladi. Oni koji znaju računat vjerojatno će svoje snove pretvorit u montažnu kuću.

Iako se kod nas već godinama grade montažne kuće još uvijek prema njima postoji određena odbojnost. Opravdanih razloga za to nema, ponajviše se strahuje od same čvrstoće konstrukcije, zapaljivosti, truljenja, termičke i zvučne izolacije, mogućnosti nastanjivanja insekata i glodavaca, izgleda i osjećaja da se živi u baraci. Ti i takvi predrasudi nemaju mjesta u montažnoj gradnji jer osim što se montažni objekti za znatno nižu cijenu u bržem roku grade nemaju nikakove veće nedostatke nego objekti zidani klasičnim načinom.

Vijek bilo koje konstrukcije pa tako i montažne kuće ovisi o stabilnosti elemenata i kvaliteti materijala korištenih pri izradi. Noseća konstrukcija montažne kuće zaštićena je sredstvima protiv korozije, insekata i vatre kao i konstrukcija zidane kuće.

Vjerojatnost izbijanja požara u montažnim objektima svedena je na istu mjeru kao i u zidanim objektima. Unutrašnji zidovi obično se oblače gipskartonskim pločama, a vanjski zidovi oblače se obično azbestno-cementnim pločama naravno između tih ploča nalazi se visokokvalitetna izolacija od ne zapaljivih materijala.

Upotrebom novih materijala i tehnologija u proizvodnji montažnih kuća završna obrada montažnih kuća jednaka je kućama građenim klasičnim načinom. Upotrebom žbuka i fasada ne može se primijetit razlika između montažnog i klasičnog objekta.

Trajanje izrade je također različito u odnosu na klasičan način gradnje. Za kvalitetno izgrađenu obiteljsku kuću klasične gradnje potrebno je oko 12 mjeseci, dok je za montažnu kuću potrebno između 2 i 4 mjeseca. Tolika razlika proizlazi iz toga što je prilikom klasične gradnje potrebno čekati da svi materijali pravilno sjednu, te moraju biti zadovoljeni povoljni vremenski uvjeti. Kod montažne gradnje većina posla je obavljena u tvornici u uvijek jednakim uvjetima, a na samom gradilištu je potrebno svega par dana da se kuća montira i počne uređivati interijer. Bitno je još spomenuti kako se u montažnu kuću može useliti odmah nakon što je sagrađena dok za klasičnu gradnju postoji stara izreka: « U novu kuću prvu godinu stavi neprijatelja, drugu prijatelja, a tek treću useli ti. ». Također, moramo biti svjesni kako klasična gradnja obiteljske kuće rijetko kad bude dovršena u 12 mjeseci zbog takozvane etapne gradnje. Naime, često zbog prevelikih apetita i premalih sredstava investitora, gradnja obiteljske kuće nerijetko zna potrajati i po nekoliko godina. Kod montažnih kuća to nije moguće zbog načina gradnje, gdje će kuća biti kompletno završena i useljiva odmah nakon montaže.

Uglavnom nigdje nam nitko nije rekao i spomenuo nedostatke i jednostavno ne vjerujemo da ih nema, zato ukoliko netko ima za primijetit neki nedostatak u vezi montažnih kuća molimo da nam javite.

Montažne kuće imaju kratkoročne i dugoročne prednosti. Za ljude koji žele uštedjeti novce na izgradnji kuće, bez ugrožavanja kvalitete, montažne kuće su definitivno pravi izbor.

Tipski modeli
Brža realizacija dokumentacije
Kratak period izgradnje
Laka konstrukcija
Ekološki materijali
Ušteda energije
Fiksna cijena
Niski troškovi održavanja

Iako su prednosti gradnje montažnog objekta uočljive i isplative kod nas još uvijek postoje predrasude o montažnim kućama, iako opravdanih razloga za to nema. Pri ideji o gradnji montažne kuće, najčešće se postavljaju pitanja vezano uz čvrstoću konstrukcije, zapaljivosti, izolacije ili osjetljivosti na potrese. Takve predrasude nisu opravdane jer moderne montažne gotove kuće nemaju nikakve veće nedostatke nego objekti zidani klasičnim načinom, uz mnogobrojne prednosti, kao što su cijena i brzina izgradnje.

Životni vijek svakog proizvoda ovisi o kvaliteti materijala, završnoj obradi i zaštiti, tako da se i u ovom aspektu gotove kuće ne razlikuju od zidanih.

Kamene montažne kućeKamene montažne kuće

Kamene montažne kuće autohtoni hrvatski proizvod

Povezane kategorije:

Montažne kuće

Gradnja montažne kuće u posljednje se vrijeme sve više prakticira na našim prostorima. Brzina izgradnje, veliki odabir tipskih modela i još neke pogodnosti razlog su zašto sve više obitelji gradi montažnu kuću

Drvene kuće

Drvene kuće tradicionalni su način izgradnje prisutan već stoljećima, kombinacijom modernih tehnologija i mogućnosti drvene kuće u potpunosti mogu konkurirati klasičnim zidanim kućama.

Niskoenergetske kuće

Prema definiciji niskoenergetske kuće su one čiji je sustav termoizolacije koncipiran tako da ne troši više od 40 Kwh/m2. godišnje

Obiteljske kuće

Vrste obiteljskih kuća i načini gradnje obgiteljske kuće.

Gradnja kuće

Gradnja kuće dosta je dugotrajan proces, te zahtjeva planiranje, promišljanje i kompromis. Pokušat ćemo Vas informirati o osnovnim stvarima koje bi morali znati prilikom gradnje kuće.

Pametne kuće

Pametne kuće su domovi koji su opremljeni različitim tehnološkim uređajima i sistemima koji omogućavaju automatizaciju i udobnost za stanare.