Četvrtak, 06 listopada, 2022

Kupaonice

U uređenju stana, kupaonica je tokom godina doživjela velike promjene. Čovječanstvo nije oduvijek vodilo toliko brige o higijeni kao danas, pa su se i te prostorije nekoć vrlo malo koristile. Visok standard i nova uloga kupaonice mnogo su toga promijenili, a novi plastični materijali otvorili su neslućene mogućnosti. Još je važnija od toga svijest suvremenog čovjeka da se u kupaonici može opustit i odmoriti od naporne svakodnevice.

Kupaonica može biti velika i mala, skupa ili jeftina, ovisno o veličini stambenog prostora, sredstvima i potrebama domaćina. Neke su predviđene za djecu, druge za samce, ili pak za čitave obitelji. Međutim, sve se svodi na to da je mnogo važnije urediti lijepu i ugodnu prostoriju u kojoj ćete se dobro osjećati, nego samo smjestit kadu, umivaonik i wc u određen prostor.

Ovdje ćemo razmotriti uređenje suvremene kupaonice, bez obzira radi li se o novogradnji, o temeljitoj adaptaciji stare prostorije ili o stanovitim poboljšanjima koja ne zahtijevaju velike izdatke. Savjetujemo vam da u vlastitoj kući ne štedite na sanitarnim uređajima kao što su dobro opremljena kupaonica, umivaonici u spavaonicama, dodatni tuš i wc na katu i slično jer to povećava vrijednost stambenog objekta i dakako udobnost i standard stanovanja.

Prije no što započnete s preuređenjem stare ili uređenjem nove kupaonice, odgovorite na nekoliko važnih pitanja:
1. Koliko vam je kupaonica, tuševa i wc-a potrebno u kući ?
2. Hoće li kupaonu koristit stari ljudi ili mala djeca ?
3. Koju vrstu priključaka, cijevi, slavina i i drugih predmeta trebate ?
4. Namjeravate li koristit kupaonicu i u druge svrhe ?
5. Hoćete li u kupaonicu smjestit stroj za pranje rublja, radnu površinu, ormariće za odlaganje ručnika, kozmetike i sl. ?
6. Kakav ugođaj želite postići u svojoj kupaonici: praktičan, raskošan, intiman ili neobavezan ?

Ako uređujete ili preuređujete kupaonicu biti će vam potreban majstor keramičar koji će Vas uputiti koliko čega trebate i šta spada u njegov dio obaveza i posla, a šta u Vaš. Bilo kako bilo kupovanje sanitarija i keramičkih pločica isključivo je Vaša briga, sami plaćate pa je normalno da sami i birate. Ono za šta vam je potreban majstor keramičar je da Vam kaže šta sve i kako treba pripremiti.

Neki majstori keramičari zahtijevaju da im se zidovi pripreme i obrade, sprovedu instalacije vode i struje kako bi on nesmetano mogao započeti s radom, a neki iskusniji i ozbiljniji pristaju na sve po sistemu ključ u ruke te vama ostaje jedino kupnja sanitarija i pločica a sve ostalo majstorova je briga.

Ukratko bi se osvrnuli na sve potrebne stvari koje su vam potrebne pri uređenju kupaonice.
1. Plan kako će sve skupa izgledati, kakav raspored prostorije će biti i boje koje planirate koristit
2. Majstor keramičar
3. Keramičke pločice, bordure i kutne lajsne (koje su iste debljine kao i pločica) za sve rubove
4. Ljepilo za pločice (cca 8kg / m2)
5. Masa za fugiranje
6. Sanitarije
7. Stalci, drške i ostalo (za ručnike, sapun, šampon. . .)
8. Uređaji i aparati (perilica, sušilica, bojler . . . )

Sav ostali alat majstor keramičar koji će Vam postavljati pločice trebao bi sam pribaviti.