Prozori

Prozori se ubrajaju u najzahtjevnije građevinske elemente u kući, odnosno u zgradi i u stanu. Prozori daju ton arhitekturi, prozori mogu povećati ali i smanjiti materijalnu vrijednost kuće. Trebaju omogućiti različite konstrukcije, osigurati lako održavanje i čišćenje, izolirati od buke i topline. Cijena bi im morala biti pristupačna, a treba poštovati i ekološke zahtjeve. Vodite računa da uz pomoć prozora cjelokupnoj arhitekturi objekta možete dati jedan novi “zanimljiv” izgled. Zamjena ili ugradnja prozora može biti stresna za mnoge vlasnike kuća. Bilo da se radi o odlučivanju koja je vrsta prozora najbolja za vas, odabiru prave vrste ostakljenja ili čak o razmatranju trebate li uopće zamijeniti prozore, potrebno je uzeti u obzir mnogo čimbenika.

Nikako ne smijete zaboraviti da su prozori jedina barijera između interijera i vanjskih atmosferskih utjecaja. Stoga prilikom kupnje prozora nikako ne biste smjeli škrtarit već naprotiv priuštiti si najbolje prozore koje možete pronaći na tržištu. To što ćete morati u startu izdvojiti koju kunu više, vratit će vam se odmah već u zimskim mjesecima kada ćete osjetno manje morati izdvajati za grijanje prostora.

Ovisno o vrsti prozora, dobro održavan prozor općenito će trajati 20-50 godina. Ako razmišljate o zamjeni prozora u svom domu ili provjerite stanje prozora u kući koja vas zanima, potražit ćete zamagljena stakla, oštećene okvire i prostorije s propuhom.

Prozori su komponente arhitekture koja služi za prozračivanje prostorije, svjetlost i pogled na vanjski svijet. Oni su izrađeni od različitih materijala, poput drveta, PVC-a ili aluminija, i dostupni su u različitim veličinama.

Kod prozora važno je i ostakljenje tako je moguće birati između dvostrukog i trostrukog ostakljenja sa mogućom ispunom radi još veće energetske učinkovitosti. Također kodpostavljanja prozora i odabira vodite računa o roletama  žaluzinama te mogućnosti automatizacije.

Prije nego što dođe instalater za prozore, trebate ukloniti sve zavjese ili rolete sa svojih otvora kako bi instalater imao pristup unutrašnjosti da postavi i zabrtvi prozore. Budući da instalateri trebaju pristup unutrašnjosti prozora, svakako pomaknite sav namještaj od prozorskog otvora i bilo čega vrijednog oko prozora. Imajte na umu da ako na prozorima postoje alarmni sustavi, također ćete morati obavijestiti tvrtku za alarme o predstojećim radovima. Senzore će trebati ukloniti, a tvrtka za alarme će možda morati doći u kuću kako bi se mogli ponovno instalirati.

Prozori s otvaranjem na okret: Ovi prozori se otvaraju okretanjem ručke ili mehanizma za otvaranje. Oni su jednostavni za korištenje i omogućavaju brzu ventilaciju prostorije.

Prozori s otvaranjem na klizanje: Ovi prozori se otvaraju klizanjem jednog dijela prozora prema drugom. Oni su idealni za manje prostore jer ne zauzimaju dodatni prostor za otvaranje.PVC stolarija

PVC stolarija posljednja dva desetljeća otkako se pojavila na tržištu, ugrađuje se u sve više prostora radi svojih termodinamičkih svojstava…
građevinski materijal

Građevinski materijal

Bez raznog građevinskog materijala bilo bi gotovo nemoguće započeti ni finalizirati gradnju nekog objekta. Građevinski materijal ne služi samo za…

Krovišta

Kvalitetno izvedena krovna konstrukcija i pedantno obavljeni krovopokrivački radovi osiguravaju krov nad glavom. Nebrojene su kombinacije izrade krova i krovnih…

Gradnja kuće

Kod gradnje kuće postavljaju se mnoga pitanja, a i Vi ste na ovim stranicama jer imate sigurno neka pitanja. Ono…