Četvrtak, 06 listopada, 2022

Kreveti

Trećinu života čovjek provede u krevetu. Krevet bi vam trebao biti prva briga zbog zdravlja. Najgori je ležaj stari madrac, ulegnut kao viseća ležaljka, koji savija tijelo u sredini, smanjuje kolanje krvi i ograničava pokrete. Dovoljno je reći da se kreveti i ležajevi moraju pomno odabrati, i da bez prethodne pripreme nema smisla kupovati krevet, podnicu ili madrac.

Osnovni zadatak kreveta trebao bi biti omogućavanje prirodnog položaja tijela i potpuno opuštanje mišića. Ukoliko tijelo nije oslonjeno na dobru podlogu prilikom spavanja, mišići se ne opuštaju i čovjek će se probuditi ukočen i iscrpljen kao da se uopće nije odmarao. Novi ležaj ili barem madrac za taj ležaj trebali bi mijenjati najmanje jednom u deset godina.

Budite spremni odvojiti dovoljno vremena za odabir ispravnog kreveta jer on će vas služiti čitavo desetljeće. Jeftiniji ležajevi prikladni su za povremenu uporabu ili povremene goste, no za dobar krevet kojeg ćete svakodnevno koristit ne bi trebali štedjeti i kupovati ležaj na rasprodaji, čuvajte se lažnih sniženja.

Poteškoća prilikom izbora novog kreveta, nemogućnost je provjere unutrašnjosti madraca, osim kod lateks madraca. U tome je svakako potreban savjet stručnjaka. Osjeti li prodavač da poznajete vrste opruga, da ste upućeni u proizvodnju ležajeva i da znate o čemu govorite, neće vas obmanuti i ponudit će Vam najbolje proizvode.