Fasade

Fasada kuće igra važnu ulogu u estetici kuće i može utjecati na vrijednost kuće. Prvo što uočimo kod neke građevine je njeno pročelje, odnosno fasada. Njen izgled, boje fasade, vrste materijala od kojeg je izrađena, način na koji je oblikovana, uklapanje i prilagodba okolini, sve to utječe na naš prvi dojam o objektu koji gledamo, bez obzira koje je namjene. Fasada može biti napravljena od različitih materijala, kao što su drvo, kamen, staklo, opeka, kamena vuna, plastika ili razni pločasti materijali i elementi od kojih se u današnje vrijeme rade fasade.

U novije vrijeme sintetičke tzv. silikatne žbuke zamjenjuju klasične žbuke. Fasade se mogu izrađivati i na druge načine: zidovi se oblažu drvetom, kamenom (osobito mramorom), raznim panelima, aluminijskim pločama ili pločicama od plastičnih materijala i gotovo da nema materijala koji se u današnje vrijeme ne koristi kao fasadna obloga. Posebno su popularne i stiropor fasade koje svojim termičkim svojstvima poboljšavaju energetsku učinkovitost zgrade.

Boje su pak posebna priča i moguće je kombinirati nekoliko boja fasade odjednom, naravno pritom treba voditi računa da je sve usklađeno s krovom, stolarijom i okolišem, nikako nije dobro pretjerivati s bojama i kombinacijom materijala.

Prilikom postavljanja fasade prvenstveno treba voditi računa o njenoj energetskoj vrijednosti i učinkovitosti te potom o konačnom izgledu, ponekad je moguć kompromis i najčešće se stvari daju realizirati onako kako ste ih zamislili, no određeni materijali i tehnike  postavljanja imaju određena ograničenja po pitanju učinkovitosti ili izgleda. Fasada je prvenstveno zaštita objekta od atmosferskih učinaka te bi trebala pridonjeti u grijanju i hlađenju samog objekta.

Kod planiranja fasade obratite pozornost na sljedeće;

Odaberite materijal: Postoji mnogo različitih materijala za fasadu, uključujući drvo, kamen, staklo, metal i plastiku. Odaberite materijal koji se najbolje uklapa u vaš dizajn, okoliš i proračun.

Razmislite o izolaciji: Ako želite da vaša fasada bude energetski učinkovita, odaberite materijal koji ima dobru izolaciju.

Uvažite okoliš: Ako želite da vaša fasada bude ekološki prihvatljiva, odaberite materijal koji je recikliran ili se lako može reciklirati.

Razmislite o održavanju: Neki materijali zahtijevaju više održavanja od drugih. Ako ne želite trošiti puno vremena na održavanje fasade, odaberite materijal koji se lako čisti i održava.

Izaberite boju: Boja fasade ima velik utjecaj na izgled vašeg doma. Odaberite boju koja se najbolje uklapa u okoliš i dizajn vašeg doma.

Konzultirajte stručnjaka: Prije nego što odaberete fasadu, posavjetujte se sa stručnjakom za gradnju koji će vam moći dati savjete o materijalima i njihovim karakteristikama.