Pametne kuće

Pametna kuća

Pametne kuće su domovi koji su opremljeni različitim tehnološkim uređajima i sistemima koji omogućavaju automatizaciju i udobnost za stanare. Pametne kuće omogućavaju vlasnicima da upravljaju različitim aspektima svojih domova putem pametnih telefona, tableta ili računala. Sustavi su programirani da rade određene stvari u određeno vrijeme, a korisnik dodatno može korigirati željene akcije, najnoviji sistemi toliko su napredovali da samostalno djeluju i prepoznaju prisutnost ukućana, te ovisno o potrebama prilagođavaju teperaturu, osvjetljenje, vlažnost i mnoge druge stvari kako bi potrošnja energenata bila svedena na minimum a pritom omogućeno maksimalno uživanje i korištenje prostora.

Pametne kuće često uključuju i sigurnosne kamere, senzore za detekciju dima, plina ili provala, te obavještavanje vlasnika ili nadležnih službi u slučaju opasnosti. Pametni sigurnosni sistemi i kamera mogu pomoći u zaštiti doma od provalnika i drugih opasnosti.

Sistemi pametnih kuća su prilagodljivi i mogu se nadograditi kako bi se zadovoljile promjenjive potrebe vlasnika, no poželjno je da odmah planirate sve i izvedete sve moguće opcije.

Pametne kuće nude mnoge prednosti u pogledu udobnosti, sigurnosti i energetske efikasnosti, ali dolaze i sa svojim izazovima, uključujući visoke početne troškove i potencijalne sigurnosne rizike. Važno je pažljivo razmotriti svoje potrebe i budžet prije nego što se odlučite za implementaciju pametnih sistema u svojoj kući. Pametne kuće nude mnoge prednosti u pogledu udobnosti, sigurnosti i energetske efikasnosti, ali dolaze i sa svojim izazovima, uključujući visoke početne troškove i potencijalne sigurnosne rizike. Važno je pažljivo razmotriti svoje potrebe i budžet prije nego što se odlučite za implementaciju pametnih sistema u svojoj kući. Pametne kuće prikupljaju mnogo podataka o vašim navikama i kretanjima. Važno je biti svjestan kako se ti podaci koriste i osigurati da imate kontrolu nad njima. Pametne kuće mogu biti ranjive na napade hakera. Važno je poduzeti mjere za zaštitu vaše pametne kuće, kao što je korištenje snažnih lozinki i ažuriranje softvera.

Pametne kuće se posljednjih godina izvode u sve većem broju, a mnogi rade razne nadogradnje i unaprjeđenja na postojećim objektima kako bi njihov dom bio pametan i komforan.
Pametne kuće prostori su opremljeni tehnologijom koja omogućuje automatizaciju i daljinsko upravljanje raznim procesima i mogućnostima, pri čemu sustav nastoji optimizirati potrošnju energije i olakšati prvenstveno kontrolu grijanja i hlađenja prostora te smanjiti potrošnju energenata. Kod klimatizacije prostora ističu se svakako automatizirane dizalice topline koje konstantno prate mikroklimu vašeg prostora, te po potrebi održavaju temperaturu i vlažnost prostora idealnom za korištenje u trenutku kada ste u prostoru.

Da bi kuća bila pametna potreno je od početka projektiranja voditi računa o mnogim aspektima, no moguće su i pojedinačne nadogradnje pojedinih sustava kako bi imali što komfornije životne uvijete. Obično se koriste pojedinačno uređaji koji dopuštaju svojevrsnu automatizaciju kao što su sustav rasvjete na senzor koji samostalno pali i gasi rasvjetu u određeno vrijeme ili po potrebi po prolasku osobe, tu su i sustavi za reguliranje topline, a u posljednje vrijeme sve je više automatiziranih sustava za podizanje roleta. Audio sustavi mogu se prilagoditi prema željama korisnika, stvarajući ambijent koji odgovara trenutačnim potrebama.

Kuhinjski uređaji i kućanski aparati također mogu biti povezani na mrežu i biti dio sustava kako bi omogućili daljinsko praćenje i upravljanje. Robotski usisavači jedan su od najprihvaćenijih primjera za korištenje pametnih tehnologija u domu

Uz korištenje pametnog telefona ili tableta moguće je daljinski nadzor pojedinih procesa ili videonadzor same nekretnine, a pojedini objekti imaju i unutarnje nadzorne kamere, senzore pokreta, pametne brave na vratima i senzore dima. Korisnici mogu primati obavijesti i nadzirati sigurnost svoje kuće putem mobilnih uređaja. Pametne kuće imaju glasovne asistente koji omogućuju korisnicima da glasovno kontroliraju svoje uređaje. Popularni sustavi uključuju Amazonovu Alexu, Google Assistant i Appleov Siri

Trenutno još ne postoje neki cjelokupni “kompleti” i gotovi sustavi za pametne kuće tako da su moguće razne kombinacije i mogućnosti, za realizaciju je potrebna ideja i novac. Kao zgodan dodatak rješenjima za pametne kuće možemo konstatirati da nisu svi sustavi namjenjeni uštedi energije, postoje i sustavi koji prepoznaju niske temperature, snijeg i poledicu te potom pale podno grijanje opločnika u dvorištu kako ne bi došlo do smrzavanja i primanja snijega, tako ste riješili problem čišćenja snijega lopatom, no povećali troškove grijanja, što opet ne predstavlja problem ako imate postavljenu kućnu solarnu elektranu i fotonaponske ćelije za proizvodnju električne energije.

Tehnologije se i dalje razvijaju, nastaju nove ideje i mogućnosti koje Vaš dom čine ugodnijim mjestom za život

Povezane kategorije:

Montažne kuće

Gradnja montažne kuće u posljednje se vrijeme sve više prakticira na našim prostorima. Brzina izgradnje, veliki odabir tipskih modela i još neke pogodnosti razlog su zašto sve više obitelji gradi montažnu kuću

Drvene kuće

Drvene kuće tradicionalni su način izgradnje prisutan već stoljećima, kombinacijom modernih tehnologija i mogućnosti drvene kuće u potpunosti mogu konkurirati klasičnim zidanim kućama.

Niskoenergetske kuće

Prema definiciji niskoenergetske kuće su one čiji je sustav termoizolacije koncipiran tako da ne troši više od 40 Kwh/m2. godišnje

Obiteljske kuće

Vrste obiteljskih kuća i načini gradnje obgiteljske kuće.

Gradnja kuće

Gradnja kuće dosta je dugotrajan proces, te zahtjeva planiranje, promišljanje i kompromis. Pokušat ćemo Vas informirati o osnovnim stvarima koje bi morali znati prilikom gradnje kuće.

Pametne kuće

Pametne kuće su domovi koji su opremljeni različitim tehnološkim uređajima i sistemima koji omogućavaju automatizaciju i udobnost za stanare.